Icon Каталог Icon Family Icon Послуги
з 10:00 до 19:00
Київ. Львів
0 800 353 443
(безкоштовно з мобільних)

Статті про електромобілі

car
Нова послуга VOLTauto 
              DETAILING

Основні типи зарядок для електромобілів

Існує кілька різновидів зарядних станцій. Вони відрізняються потужністю, від якої залежить швидкість поповнення ємності акумулятора та вартістю. Щоб відповісти на запитання, скільки коштує зарядити електромобіль в Україні, враховують два фактори:

  • тариф на електроенергію;
  • потужність станції – що вище значення, то більше вписувалося вартість, а й швидше виконується зарядка.

Залежно від місця встановлення, зарядки бувають:

  • домашні;
  • громадські.

Домашня зарядка

Домашня зарядка для електромобіля є найпоширенішим та найзручнішим способом підзарядки. Для цього можна використовувати стандартну побутову мережу чи спеціалізовані портативні пристрої.

  • Заряджання від звичайної розетки. Найбільш доступний спосіб, що не вимагає встановлення додаткового обладнання, але має обмеження. Наприклад, для повної зарядки Tesla Model 3 від звичайної розетки (220 Вольт) потрібно до 24 годин.
  • Переносні зарядні станції. Пристрої представлені в широкому асортименті. Швидкість їхньої роботи залежить від потужності. Наприклад, моделі потужністю до 20 000 Ватт скоротять час зарядки Тесла до 6-8 годин.

Нова послуга VOLTauto 
              DETAILING

Громадська інфраструктура для електрокарів

Великі міста та селища пропонують скористатися громадськими зарядними станціями. Вони також розташовані вздовж трас, на СТО та на заправних станціях. Швидкість їхньої роботи також залежить від характеристик.

  • Станції із змінним струмом. Дозволяють повністю зарядити автомобіль за 3-8 годин (за потужності до 22 000 Вт). Такі станції користуються широкою популярністю та підходять для електромобілів високої продуктивності, включаючи BMW I3 та Audi Q4 E Tron .
  • Станції із постійним струмом. Дозволяють повністю зарядити електрокар за 30-60 хвилин, їхня потужність становить до 350 000 Вт, ідеально підходять при тривалих поїздках.
  • Швидка заряджання. Їхнє використання актуальне для власників електромобілів, які подорожують на великі відстані. Вартість зарядки електромобіля на такій інфраструктурі буде вищою, але швидкість та зручність виправдовують витрати. Наприклад, зарядка Nissan Ariya з ємністю батареї 87 кВтг коштуватиме 1306 гривень.

Нова послуга VOLTauto 
              DETAILING

Короткий огляд стандартів для роз'ємів електрокарів

Існує кілька стандартів роз'ємів. Знаючи їхнє призначення, власники зможуть ефективно планувати поїздки та обслуговувати електромобілі. Розглянемо актуальні на сьогоднішній день різновиди.

  • Тип 1 також відомий як SAE J1772 призначений для заряджання змінним струмом (AC) і ідеально підходить для домашніх та громадських зарядних станцій. Його простота та надійність роблять його популярним вибором серед власників електрокарів.
  • Тип 2 або Mennekes – стандарт підтримує заряджання змінним та постійним струмом (DC), що робить його універсальним та зручним для використання в різних умовах. Європейські електромобілі, такі як Audi, BMW і Volkswagen, оснащені цим роз'ємом, що забезпечує сумісність з широким спектром зарядних станцій по всьому континенту.
  • CHAdeMO – роз'єм дозволяє швидко заряджати електромобілі, що робить його ідеальним вибором для тих, хто потребує оперативної підзарядки. Nissan Leaf та Mitsubishi Outlander PHEV – приклади автомобілів, оснащених роз'ємом CHAdeMO.
  • CCS або Combined Charging System є гібридом, що підтримує як швидке заряджання постійним струмом, так і заряджання змінним струмом. Він поєднує функціональність Type 2 з додатковими контактами для швидкої зарядки DC. Це робить CCS ідеальним для електромобілів, що вимагають як повільної зарядки на домашніх станціях, так і швидкого заряджання в дорозі.

Розглянемо, які типи роз'ємів електромобілів у популярних моделей:

  • Тесла - власники можуть використовувати Type 2, CCS Combo 2 або власний роз'єм Tesla;
  • Audi Q4 E Tron – обладнаний роз'ємами Type 2 та CCS Combo 2;
  • Nissan Ariya - використовує роз'єми Type 2 і CCS Combo 1 для США, Type 2 і CHAdeMO для інших ринків.

Кожен із цих стандартів має свої особливості та переваги. Знаючи, які існують види роз'ємів зарядки електромобілів, власники зможуть вибрати найбільш підходящий варіант залежно від їхніх потреб та розташування.

Нова послуга VOLTauto 
              DETAILING

Вибір відповідного типу зарядки

Якщо планується заряджати електрокар переважно вдома, рекомендується встановити спеціальний пристрій. Це дозволить швидко та ефективно поповнювати ємність батареї. При виборі обладнання враховують:

  • потужність мережі - якщо до будинку підведена трифазна мережа, це можна встановити потужний зарядний пристрій;
  • тариф на електроенергію – у нічний час тарифи на електроенергію нижчі, проте для цього має бути встановлений двозонний лічильник. Якщо потрібно часто вирушати в поїздки чи немає можливості заряджати автомобіль вдома, варто вивчити розташування та характеристики громадських станцій, при цьому враховують: ● швидкість поповнення енергії – залежить від потужності та використовуваного струму;
  • сумісність роз'ємів - вони повинні бути ідентичними в електрокарі і на пристрої, як варіант, можна використовувати перехідники, які доступні для покупки в спеціалізованих магазинах. Якщо потрібно швидко поповнити ємність акумулятора, вибирайте станції зі швидкою зарядкою постійним струмом. При цьому треба враховувати критерії:
  • вартість зарядки електромобіля на таких станціях вища, але час зарядки значно менший;
  • тарифи на швидку зарядку можуть відрізнятись, тому рекомендується ознайомитися з ними заздалегідь.

Питання, скільки коштує зарядити електромобіль в Україні залежить від низки характеристик: типу зарядної інфраструктури, тарифу на електроенергію, ємності акумулятора. Вибравши відповідний тип, незалежно від того, чи використовуєте ви домашні пристрої або громадські зарядні станції, знання аспектів поповнення енергії дозволить використовувати електромобіль з максимальною користю та ефективністю.


З кожним роком електромобілі стають все популярнішими і інфраструктура зарядних станцій активно розвивається. Водночас існують різні типи зарядок електромобілів, що забезпечує зручність для власників та ефективність використання електричних транспортних засобів.